Het rookgasafvoerkanaal

Het rookgasafvoerkanaal

De kanalen worden in delen tot een maximum van 2000 mm gelast of door middel van een schuifverbinding in elkaar geschoven. Beiden manieren garanderen een gas- en luchtdichte afsluiting. Normaliter is de dikte van het kanaal 2 mm. Bij dynamisch belaste constructies (vrijstaande rookgasafvoeren) wordt de plaatdikte per situatie bepaald. Het medium voerende kanaal kan in verschillende soorten materiaal worden uitgevoerd, te weten:

Aluminium kwaliteit 57SHH (AlMg3)

Aluminium is zeer geschikt als toepassing bij lage temperaturen van rookgassen van 0°C tot 250°C. Dit materiaal wordt met name gekozen voor Vr gestookte toestellen. Het grote voordeel van aluminium is dat het licht in gewicht is waardoor het gemakkelijk te monteren is. Een ander voordeel van aluminium is dat het na demontage gerecycled kan worden. Hierdoor is het minder belastend voor het milieu.

Cor-Ten ”A” staal werkstofnummer 1.8962

Cor-Ten ”A” staal vormt in de loop der tijd aan de binnenzijde van het kanaal een beschermende oxide-laag; de zogenaamde patinalaag. Dit geeft een hoge weerstand tegen atmosferische corrosie en aantasting van rookgassen. Cor-Ten ”A” staal is bestand tegen een temperatuur tussen de 100°C en 600°C.

Roestvast staal kwaliteit 316 AISI; werkstofnummer 1.4401 en 304 AISI; werkstofnummer 1.4301

Dit materiaal is zeer bestendig tegen corrosie en hoge temperaturen van rookgassen. Dit komt door het hoge chroomgehalte dat in het staal verwerkt is. Het materiaal is tevens zuurbestendig en uitstekend te lassen.

Isolatie

Er zijn twee redenen waarom wij de rookgasafvoerkanalen isoleren, uit thermische en brandvertragende overweging. Thermische isolatie dient onder andere om de thermische trek van de rookgasafvoer te waarborgen en de temperatuur van de oppervlakte te reduceren. De lamellendeken type 133 wordt toegepast voor het isoleren met een maximum toelaatbare temperatuur van rookgassen tot 250°C. De gaasdeken type 160 wordt toegepast bij het isoleren met een hogere rookgastemperatuur tot max. 450°C. De isolatie heeft een staande vezel wat een verhoogde drukvastheid geeft, zodat het ook in de loop der jaren haar isolatiewaarde niet verliest.

Buitenmantel

De buitenmantel van een rookgasafvoerkanaal kan afgewerkt zijn met aluminiumbeplating van 0,8 millimeter, kwaliteit 57SHH (AlMg3). Dit materiaal is zuur- en zeeluchtbestendig. Voor de voedselindustrie kan de buitenmantel ook in roestvast staal worden afgewerkt met een materiaaldikte van 0,6 millimeter. En voor monumentale gebouwen, zoals bijvoorbeeld kerken en pastorieën, kunnen wij de mantel ook uitvoeren in koper. Tevens is het mogelijk om op de buitenmantel een nader te bepalen RAL-kleur of bestickering te laten aan brengen (zie hiervoor coating).